''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Μετακατοχικές συνθήκες για την Ελλάδα»


Θα περάσουν χρόνια έως ότου η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης καταφέρουν να ορθοποδήσουν από την ύφεση ή την υποτονική ανάπτυξη, την υψηλή ανεργία και τα ελλείμματα.
Τριάντα οικονομολόγοι, που συμμετείχαν...
σε σχετική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Reuters την προηγούμενη εβδομάδα, πιστεύουν ότι η έξοδος της χώρας μας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας από τη σημερινή κρίση θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που εκτιμούν σήμερα οι κυβερνήσεις. Προβλέπουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2012 και το 2013 και την ανεργία να παραμένει στα σημερινά εκρηκτικά επίπεδα, τουλάχιστον ώς το 2014.
Ειδικά για την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία θα βιώσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η μέση πρόβλεψη είναι ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο- το 2012 κατά 3%, ενώ για το 2013 δεν βλέπουν καθόλου ανάπτυξη. Εκτιμήσεις οι οποίες είναι εμφανώς χειρότερες σε σχέση με αυτές του Μεσοπρόθεσμου και οι οποίες μιλούν για ύφεση 3% το 2012 και ανάπτυξη 2,1% το 2013.
Παράλληλα, προβλέπουν ότι η επίσημη ανεργία θα ξεπεράσει το 18% το 2012, ενώ στους νέους θα εκτοξευθεί αντίστοιχα ώς το 44%. Οπως υπογραμμίζουν, αυτή η παρατεταμένη καθίζηση της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως αποτέλεσμα των τεράστιων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, των σημαντικών απωλειών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και της αύξησης των φόρων. Μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των συμφωνιών δανειοδότησης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους διεθνείς πιστωτές.

Εξίσου απογοητευτικές είναι, όμως, οι προβλέψεις των οικονομολόγων και για τις υπόλοιπες χώρες.
Για την Πορτογαλία βλέπουν ότι η οικονομία της θα βιώσει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '70. Ετιμούν ότι, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, το πορτογαλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,6% φέτος, κατά 2,9% το 2012 και 0,9% το 2013.
Για την Ιρλανδία προβλέπουν ανάπτυξη 1,6% φέτος, 0,7% το 2012 και 2% το 2013. Θεωρούν, όμως, το στόχο της κυβέρνησης για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% από το 2013 ώς το 2015 υπεραισιόδοξο και προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη της προσανατολισμένης στις εξαγωγές οικονομίας η επιβράδυνση της ευρωζώνης.
Τέλος, για την Ισπανία προβλέπουν ανάπτυξη 0,7% φέτος, αλλά καθόλου ανάπτυξη για το 2012 -έναντι της εκτίμησης της κυβέρνησης για 0,8% και 2,3% αντίστοιχα. Για το 2013 βλέπουν 1,2%. Ωστόσο, βλέπουν ότι η ανεργία θα παραμείνει ώς τότε πάνω από το 20%. *

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου