''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ώρα μηδέν για το ευρώ - Τρίζει συθέμελα η ευρωζώνη, ενώ το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει




Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη με την κρίση χρέους να βαθαίνει και τις αγορές να «σφυροκοπούν» εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου και την καθυστέρηση λήψης αποφάσεων.

Το Βέλγιο υπέστη...
υποβάθμιση όσον αφορά την πιστοληπτική του ικανότητα από τον οίκο Standard & Poor's.

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν προθέσεις του ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι που κάνουν λόγο ακόμα και για προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, από την πλευρά του, προχώρησε στην υποβάθμιση οκτώ ιταλικών τραπεζών κι ενώ το ιταλικό σπρεντ έφτασε σε νέο ρεκόρ και τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων να χτυπάει «κόκκινο». «Η κατάρρευση της ιταλικής οικονομίας, της τρίτης μεγαλύτερης στην Ευρωζώνη, θα σήμαινε το τέλος του ευρώ και τη διακοπή της ευρωπαϊκής ενοποίησης», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπεύθυνοι της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM), δηλαδή για διαδικασία χωρίς «κούρεμα» ομολόγων. Στην αρχική συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωζώνης προβλέπονταν ρήτρες που θα επιβάλλουν τη συμμετοχή ιδιωτών και σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις, κάτι που αποτελούσε πάγιο γερμανικό αίτημα, όμως η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ευρωζώνης (όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) δεν επιθυμεί να προβλέπονται τέτοιες ρήτρες.

Ανοιχτό άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, τονίζοντας, όμως, πως αρχές στις οποίες βασίζεται ο μηχανισμός αυτός έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Παράλληλα, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας, που προσέφυγε εκ νέου στο ΔΝΤ, προχώρησε ο οίκος Moody's.

Δραματικό μήνυμα Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι το ευρώ δεν θα είναι βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν η ευρωζώνη δεν είναι έτοιμη για μεγαλύτερη οικονομική σύγκλιση.

Ο κ. Μπαρόζο επισήμανε ότι είναι ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια πιο «ισχυρή απάντηση» στην κρίση χρέους εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η ευρωζώνη βιώνει κρίσιμες στιγμές καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση για την κρίση που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, καλώντας τις χώρες της ΕΕ που αξιολογούνται με ΑΑΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.

www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου