''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Eίναι πολύ γελοίος!Κάτεστρεψέ την Ελλάδα και συνεχίζει το παιχνίδι του.

Το «σχέδιο» για τη διάσωση συνολικά της Ευρώπης παρουσιάζει ο Γ. Παπανδρέου στις δύο επιστολές του Αυτοκριτική και προτάσεις για την κρίση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου, αναφέρεται στη θητεία της κυβέρνησής του και στις καθυστερήσεις και παρουσιάζει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη

Με δύο επιστολές προς τους θεσμικούς παράγοντες...
της Ευρώπης και τους ηγέτες των χωρών, ο Γιώργος Παπανδρέου καταδεικνύει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των δεσμεύσεων προς τους δανειστές μας και περιγράφει το "στοίχημα" της Ευρωζώνης καταθέτοντας τη δική του "πλατφόρμα".
Δεν είναι τυχαία η απόφαση του τέως πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μην περιοριστεί στη μία και μοναδική επιστολή που χρειαζόταν (όπως έστειλε και ο κ. Σαμαράς), αλλά να περιγράψει στη δεύτερη προς τους 26 ηγέτες το "σχέδιο" που κατά την άποψή του "επιβάλλεται" για τη διάσωση συνολικά της Ευρώπης.
Και στα δύο "γράμματα" ο κ. Παπανδρέου δεν αποφεύγει τη σκληρή αυτοκριτική για τη διετή θητεία της κυβέρνησής του, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται και στην τρόικα για το πρόγραμμα που αποφάσισε για την Ελλάδα.


Είναι πασιφανές ότι ο κ. Παπανδρέου και διά των δύο επιστολών θέλει καταρχάς να υπογραμμίσει ότι με τη δική του πρωτοβουλία συγκροτήθηκε μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία κυβέρνηση συνεργασίας και να επαναλάβει "στηρίζουμε πλήρως τη σημερινή κυβέρνηση στην υλοποίηση των καθηκόντων της".
Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης -εξηγεί- επιτρέπει στη χώρα μας να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης της 26ης-27ης Οκτωβρίου καθώς και των συναφών πολιτικών που οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση και πηγάζουν από αυτήν.
Από την πρώτη επιστολή (προς τους κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ) ο κ. Παπανδρέου κάνει αναφορά στο σχέδιο διάσωσης και στις θυσίες του ελληνικού λαού, τις βελτιώσεις του αρχικού προγράμματος και συμπληρώνει τον απολογισμό με αυτοκριτική:
"Βεβαίως, υπήρξαν καθυστερήσεις και προβλήματα λόγω του μεγέθους της απαιτούμενης προσπάθειας, προβλήματα ικανότητας εφαρμογής, απουσίας πολιτικής συναίνεσης που απαιτείται για την επιτέλεση μιας τέτοιας αποστολής, ενώ υπήρξε και έντονη κακοφωνία παγκοσμίως, όπως και εντός της Ευρωζώνης, αναφορικά με το τι θα έπρεπε να γίνει".
Εν συνεχεία φωτίζει την άποψή του για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή στήριξη ή (εάν δεν γινόταν) ενός δημοψηφίσματος που "θα κινητοποιούσε την ελληνική κοινωνία".
Ηταν "πειραματόζωο" η Ελλάδα; "Αποτέλεσε περίπτωση όπου δοκιμάστηκε η Ευρώπη και η Ευρωζώνη ως προς τη διαχείριση της κρίσης", απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διά της επιστολής του προς τους ηγέτες, με έντονα απολογιστικά στοιχεία. Και επανέρχεται στην τρόικα: "Μια αδυναμία την οποία επεσήμανα εξαρχής και την οποία μόνο πρόσφατα συνειδητοποίησε η τρόικα, αφορούσε το ζήτημα της υλοποίησης και της εφαρμογής".
Προϋποθέσεις
Και τώρα; Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι προϋποθέσεις της επιτυχίας αφορούν στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (φορολογικό, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής κ.ά.), στην αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών για τη γρήγορη αντιμετώπιση της ανεργίας, την κατάρτιση των νέων, των γυναικών, των μεταναστών και στη δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα που αφ' εαυτών "δεν μπορούν να επιλύσουν τα γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης που αφορούν στην Ευρωζώνη".
Αίσθηση, δε, προκαλεί μια φράση του-ομολογία για τη φοροδιαφυγή: "Στην Ελλάδα φορολογούμε αυτούς που μπορούμε".
Και προσθέτει χαρακτηριστικά: "Ωστόσο, εξαιτίας της ύπαρξης φορολογικών παραδείσων στην Ευρώπη αλλά και ανά τον κόσμο, πολλοί είναι εκείνοι που ξεφεύγουν από τις φορολογικές αρχές με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμα έσοδα τα οποία ανήκουν στον ελληνικό λαό".
Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, καταλήγει ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας ειδικά για την Ελλάδα: "Αλλά τώρα βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, αφού αγωνιστήκαμε να επανέλθουμε σε ορθή πορεία...".
Ανάπτυξη
Ευρωομόλογα για επενδύσεις
Τα ευρωομόλογα για επενδύσεις στηρίζει μέσω των επιστολών του προς τους Ευρωπαίους ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επαναλαμβάνει την πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και εκπομπών αεριών ρύπων.
"Τα λεγόμενα Ομόλογα Σταθερότητας που προτείνει η Επιτροπή δεν θα σταθεροποιήσουν απλώς την ΕΕ έναντι των αγορών ομολόγων, αλλά θα μοχλεύσουν επίσης την ικανότητά μας να προσελκύσουμε ιδιωτικά ή εθνικά κεφάλαια για επένδυση στο ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα όσο και για επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών", υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου και προτείνει επίσης να εξεταστεί σοβαρά και τάχιστα "η ανάγκη καθιέρωσης δανειοδότη εσχάτης ανάγκης, ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες οι κεντρικές τράπεζες". Κινηθήκαμε -λέει- με βραδύτητα στην προσπάθεια της εποπτείας και αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου