''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Αρχισαν από τώρα την προπαγάνδα τα παπαγαλάκια!Εγκρίθηκε η 6η δόση, αρχίζει το σίριαλ της 7ης...

Οι δεσμεύσεις Παπανδρέου και Σαμαρά απέναντι στην Τρόικα κατεύνασαν τους δανειστές και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να ανάψουν, επιτέλους, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν....
στην ενίσχυσή του μέσω ενός συστήματος μερικής ασφάλισης των επενδύσεων σε ποσοστό 20-30% για τις πιο εύθραυστες χώρες της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
"Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα", ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ από νωρίς την είδηση επιβεβαίωναν ανώνυμες διπλωματικές πηγές και ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη.
Όπως είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ η εκταμίευση αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την 5η Δεκεμβρίου προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος θα ενημερώσει την κυβερνητική επιτροπή την Πέμπτη το μεσημέρι.


Όπως δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, ή η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ αντί της «Κοινωνίας της Πληροφορίας»), ενώ όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την κυβερνητική επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούσαν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, θέτοντας εν αμφιβόλω την έγκαιρη καταβολή μισθών, συντάξεων και δώρου Χριστουγέννων, αν δεν καταβαλλόταν η 6η δόση.
Η καταβολή της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα. Οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν το δάνειο ως μέσο πίεσης, προκειμένου να αποσπάσουν δέσμευση από τους αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου ότι θα προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου για το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας και το κούρεμα του χρέους.
Η επόμενη δόση θα είναι και η πρώτη του νέου δανείου, γεγονός που κάνει κάθε άλλο παρά αυτόματη την καταβολή της. Οι συζητήσεις με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου. Θα οδηγήσουν στη σύνταξη νέου Μνημονίου, το οποίο θα τεθεί στην κρίση του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο.
Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα σκεπάζει την Ευρώπη, καθώς η κρίση χρέους επηρεάζει πλέον κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και το Βέλγιο, ενώ αγγίζει ακόμη και τη Γαλλία.
Απάντηση Eurogroup προς αποφυγή τυχόν παρερμηνεύσεων
Προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ο Ζ. Γιούνκερ θα στείλει τη δική του απαντητική επιστολή, η οποία θα συνιστά κι ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να είναι σαφές ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, άρα αφορά και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές.
Ενίσχυση του EFSF
Σε δύο επιλογές για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) κατέληξε το Eurogroup, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ειδικά μετά το επιτόκιο ρεκόρ με το οποίο δανείστηκε χθες η Ιταλία.
Η πρώτη επιλογή έχει ως στόχο να αυξήσει τη ζήτηση για ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Το EFSF θα μπορεί να αγοράζει έως και το 50% των νέων εκδόσεων στην πρωτογενή αγορά, ενώ παράλληλα θα προσφέρει εγγυήσεις για το 20-30% της ονομαστικής αξίας των εκδόσεων. 
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει τη συνεπένδυση κεφαλαιών προκειμένου να προσελκύσει ξένους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα χωρών της ευρωζώνης.
Και οι δύο επιλογές θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, με τη χρηματοδότηση περίπου 250 εκατ. ευρώ από το EFSF, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου