''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται νέα μέτρα - plus πριν από την 7η δόση- Καταρρέουν όλες οι προβλέψεις Βενιζέλου!


Έρχονται νέα μέτρα - plus πριν από την 7η δόση- Καταρρέουν όλες οι προβλέψεις Βενιζέλου!
«Ξεκλειδώνει» η εκταμίευση της 6ης δόσης, σημειώναμε νωρίτερα και η Αθήνα δείχνει να παίρνει μία βαθειά ανάσα.

Τουλάχιστον θα κάνουν εορτές συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, η πληρωμή των οποίων είχε εξαρτηθεί... σε μέγιστο βαθμό από τα δανειακά της τρόικας.

Όμως η… χαρά δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ ούτε καν για μετά των Φώτων, οπότε και θα έχουν μπει μπροστά οι διαδικασίες για την 7η δόση κ.ο.κ με το μαρτύριο της σταγόνας να μην έχει τελειωμό.

Η πίεση, ασφυκτική και πάλι, είναι άμεση καθώς χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται ήδη στην Αθήνα- στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη των υψηλόβαθμων του ΔΝΤ και της ΕΕ- υπό την σκιά των διεργασιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 8-9/12.

Κυρίως όμως υπό τον… εφιάλτη του ελλείμματος, που ανεξέλεγκτο θα κυμανθεί πάνω από τα προϋπολογισθέντα μεγέθη.
Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά, πως όταν μιλά για ένα μέγεθος της τάξης του 9% εννοεί στην σκληρή πραγματικότητα ένα 9% plus ( κατά το νέο-Πασοκικό ιδίωμα της Αννας Διαμαντοπούλου) που κατά την εκτίμηση έγκριτων οικονομολόγων δεν αποκλείεται να είναι διψήφιο.

Όπως σημείωνε έγκυρος οικονομικός παράγων, η αλλαγή κυβέρνησης, το νέο σχήμα και οι ελπίδες  ( και τα συμφέροντα) που υποστηρίχθηκαν από διάφορα ΜΜΕ και επιχειρηματικά κέντρα για το σχήμα Παπαδήμου έφεραν «σιγήν ασυρμάτου» σε αρνητικές προβλέψεις και δημοσιεύματα για εκτροχιασμό του ελλείμματος και των δαπανών.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στον νέο πρωθυπουργό εμφανιζόταν εξαιρετικά ανήσυχη, καθώς τα μεγέθη δεν μαζεύονται με τίποτε καθιστώντας προβληματικό από την γέννηση του τον κρατικό προυπολογισμό.

Οι προσδοκίες για αύξηση των φορολογικών εσόδων πέφτουν στο κενό, το χαράτσι μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ θα έχει, όπως όλα δείχνουν απόδοση χαμηλότερη και από τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις της τρόικας (για να μην αναφερθούμε στις πομφόλυγες του Ευ. Βενιζέλου), οι εισπράξεις από ΦΠΑ- λόγω της εκρηκτικής ύφεσης- έχουν κολλήσει, ενώ δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Επιχειρηματικός παράγων επιφυλασσόταν για το κατά πόσον η ύφεση θα περιοριστεί στο 6% (ξεπερνώντας πρακτικά την επίσημη πρόβλεψη για 5,5%) καθώς στην αγορά δεν έχουν περάσει ακόμη οι μειώσεις στη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, της τελευταίας ανθεκτικής καταναλωτικής ομάδας. Υπολογίζει δε σε διψήφιο ποσοστό την πτώση της κατανάλωσης ακόμη και την περίοδο των εορτών, καθώς για πρώτη φορά εφέτος οι μισθωτοί-συνταξιούχοι θα έχουν υποστεί αθροιστική μείωση της αγοραστικής αξίας τους σχεδόν 40%, από τα Χριστούγεννα του 2009. Γι' αυτό στην αγορά εκτιμάται, πως η ύφεση ενδέχεται να μην σταματήσει στο 6%, περιορίζοντας έτσι ακόμη πιο πολύ τα προβλεπόμενα έσοδα από ΦΠΑ.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει, πως οι εκτιμήσεις της τρόικας δεν συμβαδίζουν με αυτές του Ευ. Βενιζέλου απόκλιση που αναμένεται να καταγραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για «τρύπα» της τάξης των τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ (που προκύπτει από εκτίναξη του ελλείμματος του 2012 πάνω και από το 10%).
Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να έχει αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων μέσα στο 2012 (αφού τα περισσότερα έχουν περάσει ήδη από το 2011) ωστόσο το… χέρι στην φωτιά δεν φαίνεται να το βάζει. Πονηρός ως και αλλεπάλληλες φορές διαψευσθείς, έχει φροντίσει να καλύψει τα νώτα του (κυρίως τα πολιτικά, ενόψει εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ) λέγοντας, πως νέα μέτρα δεν θα τεθούν εάν εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα, που έχουν ήδη ψηφισθεί.

Δεδομένης της ευκολίας με την οποία ο Ευ. Βενιζέλος επιδίδεται στο άθλημα της κυβίστησης (πότε στο θέμα του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, πότε με την τάχα «προγραμματισμένη» αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας τον Σεπτέμβριο, για να περιοριστούμε σε αυτές τις ενδεικτικές περιπτώσεις) δεν θα δυσκολευθεί να αυτοδιαψευσθεί.

Εάν μάλιστα τα πικρά μεγέθη δεν βγουν, όπως φαίνεται πως δεν βγαίνουν ούτε μέσα στην εορταστική περίοδο, και η ύφεση χτυπήσει κόκκινο, το έλλειμμα ξεπεράσει το 10% τότε τα επιπλέον μέτρα στα ήδη ψηφισθέντα μέτρα θα είναι αναπόφευκτα.

Σαν να λέμε πως η διαφαινόμενη εκτίναξη του ελλείμματος φέρνει μέτρα- plus, τρομάρα τους...

Joffrey Postman  
 
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου