''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Τώρα εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές για την ΔΕΗ - Συγκέντρωση έξω από το κτίριο

Προβλήματα στην κίνηση στην Πανεπιστημίου από πολίτες και δημάρχους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ΣτΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χαράτσι.

Το λεγόμενο «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Χθες το απόγευμα κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτίρια.

Αυτή την ώρα κόσμος που έχει προσφύγει κατά του χαρατσιού είναι συγκεντρωμένος έξω από το ΣτΕ αλλά και μέσα στην αίθουσα.
Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν, μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η από 10.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το «χαράτσι».Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία, η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (ΔΣΑ κ.λπ.) κατά του ειδικού τέλους, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους. Σημειώνεται ότι σήμερα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί (ο αριθμός τους είναι μεγάλος), αλλά μέρος αυτών.

Σε περίπτωση που το χαράτσι κριθεί ως αντισυνταγματικό, τότε αυτή η απόφαση θα είναι μια βόμβα για την πολιτική της κυβέρνησης και φυσικά τα έσοδά της, μιας και τότε θεωρείται πιθανότερο να μην πληρώνει κανείς το χαράτσι αυτό.

Διατηρητέα ακίνητα

Παράλληλα, 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους, που υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό.

Όμως, για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.

Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. Ήδη, προσθέτουν, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της συντήρησής τους». Και όλα αυτά, υπογραμμίζουν, τη στιγμή που η χώρα μας έχει επικυρώσει με νόμους διεθνείς συμφωνίες (πλέον των συνταγματικών προβλέψεων) για τη διάσωση και τη συντήρηση των διατηρητέων.

Ακόμη, οι 17 ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν: «Με τη νέα φορολογική λαίλαπα, λοιπόν, απομειώνεται η ήδη λειψή, από την πλευρά του Φορολογικού Δικαίου, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, επιβαρύνονται επιπλέον οι ιδιοκτήτες ή νομείς διατηρητέων κτιρίων και διευκολύνεται εν τοις πράγμασι η καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς, με συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασίας της».

Τέλος, κατά του τέλους έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ο δήμος Χαλανδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου