''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Υπέρ των Σκοπίων η απόφαση του Δικαστηρίου τη Χάγης - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Με ψήφους 14-2 το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία
- Οι Σκοπιανοί δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν πουθενά τον Ήλιο της Βεργίνας και άλλα εθνικά σύμβολα της Ελλάδας
- Πως μπορούν να εκμεταλλευθούν οι Σκοπιανοί αυτή την απόφαση
- Δείτε στο NewsIt το πρωτότυπο δελτίο Τύπου του Διεθνούς Δικαστηρίου

Μια ώρα και κάτι κράτησε η ανάγνωση του σκεπτικού και της απόφασης του Διεθνής Δικαστηρίου της Χάγης για τη διαφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ όσον αφορά στο ελληνικό βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008.

Η απόφαση, όπως αναμενόταν, λέει πως τα Σκόπια έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να γίνουν μέλη οργανισμών που αποτελούνται από κράτη-μέλη με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.


Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Χάγη
Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Χάγη
Ωστόσο, αναμένεται να μη λάβει θέση για το αίτημα των Σκοπίων να μη μπορεί η Ελλάδα να αρνηθεί την ένταξη τους στους Οργανισμούς στο μέλλον.

Είναι σίγουρα μια κακή απόφαση για την Ελλάδα, κυρίως σε ηθικό και διπλωματικό επίπεδο. Μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο τα επόμενα τρία 24ωρα στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου οι Σκοπιανοί μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ένταξης και η ελληνική πλευρά θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αίτημα με επιχειρήματα που μόλις το Δικαστήριο της Χάγης «ψαλίδισε».
Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ
Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ
Στη λογική του 50-50, το Δικαστήριο απαγόρευσε στους Σκοπιανούς τη χρήση εθνικών συμβόλων, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας, μια απόφαση που φυσικά δικαιώνει την Ελλάδα, μόνο στα σημεία όμως, καθώς οι Σκοπιανοί κινούμενοι σωστά σε διπλωματικό επίπεδο έχουν φροντίσει να αφαιρέσουν από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 15-1 και αυτό δείχνει το μέγεθος του διπλωματικού λάθους για εσωτερική κατανάλωση το 2008. Ένα “βέτο” που ουσιαστικά δεν ασκήθηκε ποτέ, υπήρξε μόνο η απειλή για βέτο που αποδείχθηκε και αχρείαστο καθώς είχαν συμφωνήσει με τις θέσεις της Ελλάδας όλοι οι σύμμαχοι.

Και αποδεικνύεται περίτρανα λάθος ο επικοινωνιακός χειρισμός της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, ο τότε πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον ακολουθούσαν (ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος) πανηγύρισαν για το βέτο που (δεν) άσκησαν, κάνοντας δηλώσεις στον εγχώριο και διεθνή Τύπο!
Απρίλιος 2008, Βουκουρέστι: Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Καραμανλής, Ντ. Μπακογιάννη
Απρίλιος 2008, Βουκουρέστι: Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Καραμανλής, Ντ. Μπακογιάννη
Απρίλιος 2008: Ο τότε πρωθυπουργός με τον τότε υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Απρίλιος 2008: Ο τότε πρωθυπουργός με τον τότε υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Τώρα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ τριών γραμμών, όσες και τα κόμματα που την απαρτίζουν και να βρει το βηματισμό της.

Κάπως έτσι ίσως έχουμε σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών καθώς ήδη θεωρείται θέμα χρόνου και η αίτηση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις των γειτόνων με την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου