''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών και η νέα μεγάλη γκάφα με το χαράτσι της ΔΕΗ

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών και η νέα μεγάλη γκάφα με το χαράτσι της ΔΕΗ
Σε μια ακόμη γκάφα πρώτης γραμμής ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Μετά το εύρημα του μέτρου των αποδείξεων, το… ανέκδοτο με τον ΦΠΑ της μπουγάτσας και τη διάλυση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ετοιμάζεται να ανακοίνωσε  την εγκύκλιο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί... κάποιος να απαλλάσσεται από το χαράτσι της ΔΕΗ.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ: 
Ποίοι εξαιρούνται - Πως θα πληρώνεται το χαράτσι

Η εγκύκλιος δίδει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το ποιοι θα πρέπει να εξαιρεθούν και ποιοι όχι. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει έλλειψη ικανότητας: πρώτα αποστέλλουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια πληρωμής φόρου -και μάλιστα χωρίς χρονικά περιθώρια- και μετά βγάζουμε τις οδηγίες εφαρμογής του φόρου.

Τι λέει αυτή η εγκύκλιος; Ότι θα πρέπει να πληρώσουμε το ποσό του και στη συνέχεια θα μπορούμε να απευθυνθούμε στην αρμόδια αρχή για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν θα συσταθούν τελικώς οι περίφημες τριμελείς επιτροπές οι οποίες θα λειτουργούν στις εφορίες και στις οποίες θα απευθύνονται οι πολίτες. Κάποιος φωστήρας σκέφτηκε ότι στην επιτροπή αυτή θα πρέπει να μετέχει και ο αστυνομικός της περιοχής.

Με ποιες αρμοδιότητες; Θα το δούμε. Ούτως ή άλλως, η όλη διαδικασία κινείται στα όρια της νομιμότητας αν όχι εκτός νόμου. Πρώτα ψηφίζουμε έναν φόρο και μετά περιμένουμε μια εγκύκλιο για να διαπιστώσουμε ποιοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από το χαράτσι; Ο νόμος προβλέπει τις εξαιρέσεις όχι η εγκύκλιος. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίσαμε ένα εισπρακτικό μέτρο το οποίο προκαλεί αμέτρητες αδικίες (υπόγεια πληρώνουν τα ίδια με τα ρετιρέ) ενώ στηρίζεται σε λάθος δεδομένα. Τώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες καλούνται να βρουν χρήματα να πληρώσουν και μετά να ζητήσουν το δίκιο τους τρέχοντας στις εφορίες. Δυστυχώς, το χτύπημα των μαθητευόμενων μάγων της Καραγεώργη Σερβίας δεν είναι το πρώτο.

Ας ρωτήσουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών πόσα χρήματα έχουν εισπράξει μέχρι τώρα από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Κυκλοφορεί ως ανέκδοτο αλλά πλησιάζει στην πραγματικότητα: το τελευταίο διάστημα έχουν «εκτοξευτεί» οι πωλήσεις μπουγάτσας με κρέμα ενώ έχουν καταρρεύσει οι πωλήσεις της μπουγάτσας με τυρί.

Ο λόγος είναι ότι το ένα προϊόν εντάσσεται στον ΦΠΑ 23% και το άλλο στο 13%. Έτσι, αντί οι φούρνοι να χτυπούν τον έναν κωδικό, χτυπούν τον άλλο, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβη; Θα τρέχουν να δουν τα εντόσθια της μπουγάτσας; Ας ρωτήσουν επίσης οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών τι βρήκαν από τους ελέγχους στους φακέλους με τις αποδείξεις. Έχουν ανοίξει και πόσους; Το μέτρο που μας στοίχισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε επιστροφές φόρων τι απέφερε τελικώς από τον ΦΠΑ; Διαθέσιμα είναι τα στοιχεία στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ας τα ψάξουν. Και μια ακόμη ερώτηση: τι γίνεται με την φοροκάρτα; Τις τυπώσαμε, βάλαμε και τις τράπεζες στο παιχνίδι. Πόσα μηχανάκια ανάγνωσης πιστωτικών καρτών διαβάζουν τις φοροκάρτες και πόσες έχει προμηθευτεί ο κόσμος μέχρι σήμερα;
Αρίστος Οικονομίδης 


www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου