''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

''Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ''

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρίες και κύριοι ζούμε με δανεικά.

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου αλλά για την ωμή πραγματικότητα. Όλοι μας πιστεύουμε ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα, το Ευρώ. Αμ δε. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν όλες οι χώρες το ίδιο Ευρώ. Κάθε κράτος που συμμετέχει στην Ευρωζώνη υποχρεούται να τυπώσει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό Ευρώ ο οποίος αντιστοιχεί στο οικονομικό του μέγεθος. Εάν για τα νομίσματα η χώρα προέλευσης δηλώνεται στην πίσω όψη, για τα χαρτονομίσματα ακολουθείται άλλος δρόμος. Συγκεκριμένα. σε κάθε χαρτονόμισμα (5, 10,20, 50, 100, 200, 500), έμπροσθεν των αριθμών σειράς υπάρχει ένα γράμμα. Αυτό το γράμμα αντιστοιχεί στο κωδικοποιημένο όνομα της κάθε χώρας. Κατά συνέπεια, όλες οι χώρες, με την αναλογία που αντιστοιχεί σε καθεμιά (άλλες τυπώνουν περισσότερα Ευρώ, άλλες λιγότερα με κριτήριο το μέγεθος της οικονομίας) έχουν το δικό τους Ευρώ.

Φυσικά, την παραπάνω πληροφορία την έχουν καλά κρυμμένη και τη γνωρίζουν λίγοι. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι το γράμμα σύμβολο που αντιστοιχεί στο κάθε κράτος δεν παραπέμπει σε καμμία περίπτωση στην διεθνή ονομασία του. Για παράδειγμα, η Ελλάς στα χαρτονομίσματα συμβολίζεται με το γράμμα Υ (Υποανάπτυκτοι ίσως;) και όχι με τα αρχικά GR όπως θα ήταν φυσικό. Στο τέλος θα παρατεθεί ο πίνακας με τις κωδικοποιήσεις για κάθε χώρα.

Σας καλώ τώρα να κάνετε μία μικρή δοκιμή προς επίρρωσιν των λεγομένων μου. Ανοίξτε τα πορτοφόλια σας και ελέγξτε τα χαρτονομίσματα των Ευρώ που διαθέτετε. Υπενθυμίζω ότι τα Ελληνικά έχουν μπροστά από τον σειριακό αριθμό το Υ. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι υπάρχουν 800 Ευρώ διαφόρων χαρτονομισμάτων. Παρατηρήστε τα και δείτε πόσα είναι τα Ελληνικά. Είναι ζήτημα η άθροιση των Υ να ξεπερνούν σε αξία τα 80 Ευρώ (10%), ίσως και λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα (εάν βρείτε αρκετά Χ μην παραξενευτείτε, είναι τα γερμανικά Ευρώ) είναι τα δανεικά. Δηλαδή ζούμε με δανεικά στην πράξη, δίχως να το έχουμε αντιληφθεί.

Χωρίς αυτό το οιωνεί συνάλλαγμα, σύμφωνα με τα δεδομένα στο παραπάνω παράδειγμα, θα κυκλοφορούσαμε μόνον με 80 ή και λιγότερα Ευρώ. Η απάντηση σε αυτό το παράδοξο είναι μία: Η Ελλάς έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Στην Ευρωζώνη, απαράβατος όρος για την έκδοση των τραπεζογραμματίων του Ευρώ είναι η συνεχής ανάπτυξη και η βελτιώση της ανταγωνιστικότητος, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εδώ και μερικά χρόνια να έχουμε σταματήσει ως Χώρα να τυπώνουμε χαρτονομίσματα.

Ερχόμαστε τώρα να εξετάσουμε τον λόγο υπάρξεως του γράμματος συμβόλου που δηλοί τη χώρα προέλευσης του χαρτονομίσματος. Σε περίπτωση που η Ε.Ε διαλυθεί (επομένως και η Ευρωζώνη), τα κράτη θα επιστρέψουν στο εθνικό των νόμισμα μετατρέποντας τα ευρώ που τους αντιστοιχούν. Το δυστύχημα είναι ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν θα συντελεσθεί με την αναλογία 1 Ευρώ / 340,750 δρχ. αλλά πιθανότατα με υποτίμηση της τάξεως 30 ή 40 ή και 50% εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα (τάδε έφη Κώστας Κόλμερ που είναι γνώστης). Δηλαδή μιλάμε για αντιστοιχίες 1Ε/400δρχ ή 1Ε/500δρχ ή 1ε/600δρχ περίπου. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο η ληστεία του χρηματιστηρίου (η κορυφαία σκανδαλώδης αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών από καταβολής του Ελληνικού κράτους) θα φαντάζει ως απλή μικροκλοπή. Φυσικά τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι μικρομεσαίοι για ακόμα μία φορά, διότι οι έχοντες και κατέχοντες, οι πολιτικοί, οι μεγαλοδημοσιογράφοι και λοιποί του συστήματος θα έχουν φροντίσει να μεταφέρουν όλα τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες (ήδη το πράττουν) ώστε να ανταλλάξουν τα Ευρώ με ισχυρά νομίσματα και όχι με την ισοτιμία της νέας δραχμής. Οι ίδιοι επομένως θα παρουσιαστούν αργότερα έχοντας διπλή και τριπλή οικονομική ισχύ σε μια χώρα με υποτιμημένο νόμισμα, όπου θα πουλάνε και θα αγοράζουν με πολλαπλάσια άνεση από πριν.

Δέον να επισημάνω ότι το ίδιο θα μας συμβεί ακόμη και σε περίπτωση που μας αποβάλλουν από την Ευρωζώνη.

Σας παραθέτω τώρα την κωδικοποίηση ανά χώρα:
1. Γερμανία X
2. Γαλλία U
3. Ιταλία S
4. Ολλανδία P
5. Βέλγιο Z
6. Ισπανία V
7. Φινλανδία L
8. Αυστρία Ν
9. Λουξ/ργο R
10. Ιρλανδία Τ
11. Πορτογαλία Μ
12. Ελλάς Υ

Λόγωι της εξαιρετικά κρίσιμης οικονομικής καταστάσεως εις την οποία βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία, ακόμη και η έως χθες απίθανη περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του Ευρώ, ίσως τώρα να μην ισχύει εντελώς. Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι τόσο οι καταθέσεις ταμιευτηρίου όσο και οι προθεσμιακές είναι χαμηλές, είναι προτιμότερο να φυλάξει κάποιος (σε θυρίδα κ.λ.π), κατά προτίμηση Γερμανικά Ευρώ (Χ), Φινλαδικά (L), Ολλανδικά (P), Γαλλικά (U), Βέλγικα (Ζ). Ενώ τα Ιταλικά (S), τα Ισπανικά (V), τα Ιρλανδικά (Τ) και τα Πορτογαλικά (Μ), θεωρούνται εξαιρετικά επισφαλή`και αυτό διότι οι οικονομίες των συγκεκριμένων χωρών λογίζονται ως ιδιαιτέρως προβληματικές ούσες οι επόμενες που θα μπουν στο στόχαστρο του διεθνούς τραπεζικού λόμπυ, ακολουθώντας έτσι την Ελληνική. Για να μην πω ότι το χτύπημα στην ελληνική οικονομία σχετίζεται με το γενικότερο, εν γένει, ανταγωνισμό Ευρώ-Δολλαρίου, όπου χτυπήθηκε, σε πρώτη φάση, ο πλέον αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη (βαράμε το σαμάρι για να τ'ακούσει το γαϊδούρι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου